Amerikába Jöttem

Amerikába Jöttem

S1E2: a rendszer.

Intenzív...

2019. május 03. - ambajottem

Gutten tag!

Második részként beszélni fogok az egyetem felépítéséről, dióhéjban. Amúgy az idő hulladék, esik az eső egész nap. Legalább melegnek meleg van. Ma elkezdtem összerakni a dolgaim... Rengeteg a ruhám basszus. Unalmamban inkább írok kicsit.

Szóval egyetem.

Egy átlag szemeszter Január és Május között (vagy éppen Augusztus és December) átlagosan 16 héten át tart. Ebbe ne számítsd bele a Hálaadást, a híres-neves Spring Breaket és az egyéb szüneteket. Általában a kisebb quiz és tesztjellegű számonkérések mellett félidőben egy midterm hétnek nevezett jelenség található. Féléves vizsgának hívnám. Ez, valamint a Finals week a "nagy durranás" itt. Természetesen a bulik és szórakozás mellett.

Hét nap múlva ilyenkor már lement az összes vizsgám, és valószínű, hogy a fejemet kapkodva pakolok. Május 11-ig ki kell ürítenem a szobámat, tárolási lehetőségeket kell keresnem, hiszen jövőre egy másik kollégiumban fogok lakni. Haza Júniusig nem térek, de nem fogok itt maradni, anyagilag se érné meg, és hát őszintén, ki akarna a szenvedéseinek bugyraiban a kelleténél tovább tartózkodni?! Viccelek.

Megvolt az utolsó hétfőm, keddem, szerdám és csütörtököm is freshmanként, azaz elsőévesként. Hihetetlen. De ez van, megy az élet tovább, nem lehet nyugtom, hisz a vizsgahét napról napra közelebb és közelebb lesz.

Második félévemben a következő tárgyaim voltak: Financial Accounting, Microeconomics, Principles of Psychology, Composition 2, Communication valamint Intro to Dance. Igen. Tánc.

Az első kettőhöz gondolom nem kell hozzá fűzni semmit sem. Marketing majorként (szak) egyértelmű. Na de pszichológia? Anyanyelvű szövegszerkesztés? TÁNC?!?!

Igen. Amerikában kicsit más a helyzet, mint itthon. Itt egy úgynevezett GE rendszer van, ami General Educationt jelent. Ez egy sok órából álló, meghatározott blokk amit szaktól függően, mindenkinek teljesíteni kell. Úgy mondanám, hogy kötelezően választandó tárgyak blokkja. Egy-egy történelmi, szociális, művészeti, idegen nyelv (Magyarként vicces...) stb. óra, amit a négy év alatt el kell végezned. A Composition órák kötelezők mind az amerikaiaknak, mind a nemzetközi diákoknak. Az, hogy hány félév angolt kell tenned nemzetköziként, csak rajtad múlik, ugyanis az első féléved előtt egy placement test-tel indítasz. Ha jó, mint nekem lett hál' Istennek, akkor egy félév nemzetközi diákokkal (Composition 1), és egy félév anyanyelvű, amin most vagyok. Ha nem lett jó, hát, akkor zauberflöte. És hogy marketingszakosként miért táncolok? A kötelezően választandó art section-ből ki nem a táncot választaná, őszintén... (Danikám, ne aggódj, azért tudják már, hogy mi is az a shadowing!)

Vicces, mi? Mivel a GE órákból sokat mi gimiben megtanulunk, ezért ezek nekem nem éppen a legnehezebbek, de nagyjából egyik európainak sem. 

Természetesen ahogy egyre haladok előrébb, úgy esnek ki a GE-k. A következő félévem után alig marad néhány, és jönnek a nehezebb és nehezebb marketing órák. Minden major követelménye a szakmai gyakorlat, amit junior (harmadéves) kortól lehet csinálni. Legtöbb esetben ezt nyáron csinálja az ember. Igen, két év múlva még ennél is kevesebb lesz a nyári szünet. Na jó, azért persze nem panaszkodom. 

Még talán azt fontos megemlíteni, hogy itt nincs pót-zh, pót-vizsga. Egy hetet kell meghúznod. Ha buksz, akkor buksz. Ami persze nem gyakori, valamint az évközben szerzett jegyeid is fontosok, szóval ha nem cseszerintesz el valamit év közben, akkor úgy ahogy biztonságban érezheted magadat. 

Lényegében így folyik itt az élet. Rengeteg házival, beadandóval, online feladatokkal és esszékkel tarkítva. Rengeteg izgalom... Nem, amúgy tényleg izgalmas és meglepő, de van hogy élvezem a tanulást, amire nagyon rég nem volt példa. Sok a felelősség, de egyenlőre megbirkózom ezzel.

Hamarosan elindítok egy kisebb vlog csatornát is a legnagyobb videómegosztón. Kommentben küldjetek bármi témát, amire kíváncsiak vagytok. Előre szólok, hogy rendkívül retardált lesz a hangom a videókban, de ennek ellenére remélem, hogy minél többetekhez eljut majd.

Hírnévre fel! Se.

A bejegyzés trackback címe:

https://ambajottem.blog.hu/api/trackback/id/tr6614800370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása