Amerikába Jöttem

Amerikába Jöttem

S1E5: Missouri.

A semmi közepén

2019. május 07. - ambajottem

Jóestéket kívánok!

Túl vagyok az első final examen. Kommunikáció óra, eléggé laza volt hogy őszinte legyek. One down, four to go. Holnap angol és mikroekonómia. Örülök, hogy egy napon letudok kettőt is, és már csak két vizsga lesz hátra. Ma lefoglaltuk a storage unitot nyárra. Egy kicsit megcsapott, hogy 4 nap múlva vége van az egésznek. 

A nagy tanulás közepedte úgy döntöttem, hogy írok egy kicsit arról, hogy mit is lehet itt csinálni a tanuláson és a sportoláson kívül. Azért mégis csak a nagy Amerikában van az ember, nehogy már unatkozzék! 

Missouri állam területileg körülbelül kétszer akkora, mint kicsiny Magyarországunk. Népessége kicsivel 6 millió fő felett van. Legnagyobb városa Saint Louis és Kansas City. Maga St. Louis város mérete nem nagy, ám a környező városokkal összeolvadva egy 2,8 milliós agglomerációt alkot. A város a Mississippi és a Missouri folyók összefolyásánál fekszik. A hatalmas mennyiségű víz miatt heteken át áradás miatt kiadott riasztás van. Ma éppen itt, St. Charles mellett szakadt át a gát és került víz alá több száz hektárnyi terület. St. Louis belvárosa nem nagy, ám annál szebb. Jobbnál jobb éttermek, a Busch Stadium valamint a híres Gateway Arch Nemzeti Park várja a látogatókat az év minden napján. Jut eszembe, tökre logikus, hogy Kansas City itt van Missouriban... De legalább az MLS focicsapatukban három magyar is van Németh Krisztián, Sallói Dani és Baráth Boti személyében. Missouri állam az összes nagy ligában érdekelt az NBA kivételével. A Kansas City Chiefs az NFL-ben, a St. Louis Blues az NHL-ben, a St. Louis Cardinals és a Kansas City Royals pedig az MLB-ben képviseli államunkat. 

Bár Missouri nem éppen a leghíresebb állam, azért bőséggel akad itt is látnivaló. Saint Louis és környéke mindenképpen megtekintendő. A város egyik leghíresebb utcáját, a Delmar Loop-ot a Váci utca és Vörösmarty tér környékéhez tudnám hasonlítani. Tele bárral, étteremmel, klubbal és bolttal. Itt található a Delmar Trolley is. Ez egy kisebb villamosvonal a környéken. A Loophoz közel van a Washington University campusa, ahol többek közt az 1904-es olimpiát is rendezték. Mindenképpen megér egy sétát ez a környék is. A veszélyesebben élők figyelmébe ajánlanám a Delmar Loop közelében található környéket. Ez egy kicsit lepukkantabb, gettós környék. Sok fehér emberrel nem találkozik itt az ember, és az ajtók zárva tartása ajánlatos. Két napja, mikor ott mentünk keresztül, minden harmadik autón lövedéknyomokat láthattunk. Ugyanakkor a Budapestről jötteknek ez semmi. Nekünk Hős utcánk van... Itt meg nincsen Hero Street. 

St. Louistól 20 percre fekvő városom, az egyetemem otthona St. Charles (igen, ezen a környéken minden szent...). A városnak történelmi belvárosában a mai napig állnak a régi, eredeti épületek. Tele bárral és étteremmel. A Missouri folyó partján elterülő parkban kellemes sétákat lehet tenni, valamint minden évben itt rendezik meg az Oktoberfestet. Egy pici Európa ez nekünk, importált termékeknek. Tavaly rengeteg német és egyéb európai nemzetiségűvel találkoztunk itt, valamint a Hofbrau-t is rendesen fogyasztottuk. Hiszen kit érdekel, hogy itt 21 a korhatár, mi nem innen jöttünk. St. Charlestól tovább haladva kissé egyhangú a táj: hatalmas füves puszták mindenfele. Számomra ennek is van egy szépsége, Somogy megyei vérrel az ereimben. 

Azért a kapitalista nagyság itt is meglátszódik. Mindenfele éttermek, boltok, shopping centerek. Walmart természetesen itt is van. A Walmart pedig a világ legjobb boltja. Itt mindent IS megtalál az ember, amire csak szüksége lehet. Széles autópályák mindenen keresztül, rengeteg autó és kamion. Ez is Amerika, csak egy kicsit másmilyen. Még egy kisebb síközpont is található nem messze. A Hidden Valley nevet viselő központ egy pici hegyen terül el. A sok hóval járó tél alatt pedig a diákok kedvelt szórakozóhelye, ugyanis péntekente az éjfélig tartó síelés 50 százalék kedvezménnyel vehető igénybe.

Az állam az amerikai viszonylatban relatív olcsó. Az adó nem túl magas, és a benzin gallonjáért sem kérnek el túl sok dollárt. Egyetemistaként megemlíteném, hogy az alkohol árai Misssouriban igen kedvezők. Egy vodkaszóda ára a klubokban 1$ , valamint egy nagyobb hepajt is le lehet hozni 15 dollár alatt (nagyobb hepaj alatt egy üveg vodkát értek, ami ugyebár több embernek is elég...kivéve, ha magyar az illető). A bulik azért nem hozzák a magyar színvonalat, de nem rosszak. Az egyetemek környékén, ahogy itt is, azért pezsgő az éjszakai élet csütörtöktől kezdve. 

Az időjárás az egy más tészta. St. Charles egy kicsit délebbre fekszik, mint Róma. Emiatt a nyár nagyon meleg és nagyon hosszú. Tavaly egészen október végéig gyakoriak voltak a 30 körüli fokok, augusztusban a 40-et is alulról nyaldosta a hőmérő higanyszála. Mivel a Midwesten fekszik az állam, és északról nincsen semmiféle Kárpátokhoz hasonló védelem, az időjárás drasztikus mértékben változik napról napra. Nyárból hirtelen tél lesz, télből nyár, aztán megint tél, majd egy kis tavasz, megint tél és két nap múlva rövidgatyás idő. Idén volt egy hét, mikor pénteken mínusz 28 fokot mértünk, majd vasárnap 18 fokban, rövidgatyában mentem vacsorázni. Most április második vasárnapján esett a hó, két nappal rá kedden pedig az egyetem tava mellett napoztunk 28 fokban. A frontérzékenyeknek nem tudom ajánlani... Az állam a Tornado Alley szélén fekszik. Itt évente átlagosan 10-30 F1-es vagy nagyobb erősségű tornádó alakul ki. Ilyenkor megszólalnak a szirénák, és mindenkinek a kijelölt severe weather shelterbe kell vonulnia. Ha tornádók nem is gyakran, de hatalmas viharok hetente lehetnek. Szakadó eső, hatalmas szél, dörgés, villámlás. Bár kicsit néha idegesítő, nekem ez tetszik, mert van változatosság az időjárásban. Itt az előre jelzésre nem szabad hagyatkozni, annyira kiszámíthatatlan az egész. Két szóval összefoglalva: Missouri weather...

A környékemről nagyjából ennyit érdemes tudni. Ezek az állítások egész Missouri államra érvényesek, nem túl nagy a változatosság a Midwesten. Most megyek vissza tanulni, holnap vizsga, és a pakolási folyamatokat is fel kell pörgetni. Négy nap, és vége. Hihetetlen. 

Csókollak téged, olvasóm. Hajrá Fradi!

A bejegyzés trackback címe:

https://ambajottem.blog.hu/api/trackback/id/tr8514811886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása